Geringde grutto's

Al meer dan honderd jaar worden vogels geringd met een metalen ring. Hierdoor komen we steeds meer te weten over de vogel, maar alleen als hij dood wordt gevonden of weer opnieuw wordt gevangen
De laatste jaren echter ringen we sommige vogelsoorten met kleurringen. Dit zijn zeer lichte gekleurde plastic ringetjes, al dan niet gegraveerd met letters of cijfers. Het grote verschil is dat we de vogels met een goede verrekijker of telescoop in het veld kunnen aflezen, terwijl de vogel gewoon lekker zijn gang gaat. De ringetjes maken de vogel uniek, dat betekent dat er geen vogel rondloopt met dezelfde letters, of kleurcombinatie.
Sommige grutto's in Nederland worden ook met kleurringen uitgerust. Er lopen verschillende projecten in Nederland waarvan Friesland wel de grootste is.
Ze worden gecoördineerd door de Rijks Universiteit Groningen.
Grutto's worden in Nederland aan het bovenbeen, de tibia, voorzien van vier ringetjes en een vlaggetje. De ringen zijn in vier kleuren en wel Red, Yellow, Blue en Lime (een mintgroene kleur).
Sinds mei 2015 gebruiken we vier nieuwe kleuren; Green, Carmine (felrose), Pale Blue (lichtblauw) en White (wit)
Het vlaggetje wordt in dezelfde vier kleuren gebruikt en kan in zes posities zitten: boven, tussen, onder, links of rechts tussen de ringen. Op deze manier zijn er duizenden combinaties mogelijk.
Het is dus belangrijk dat u dit goed noteert, maak desnoods een schematische tekening. 

AAK-voorbeeld ringen-9497

Alle informatie over gekleurringde grutto's is voor ons zeer belangrijk. Uiteraard zijn plaats, datum en tijd erg belangrijk. Interessant is ook te weten wat hij deed en hoe groot de groep was waarin hij zich bevond. 

Astrid Kant ringt grutto's met kleurringen in de Vijfheerenlanden, het gebied tussen Lek en Linge.
Kijk voor alle informatie over alle gekleurringde grutto's en schema's van verschillende landen op  http://limosa.no.sapo.pt/Key.html

Heeft u een geringde grutto waargenomen, meld het ons dan. U krijgt altijd antwoord.

Alstublieft doorgeven aan Jos Hooijmeijer,   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

AAK-web--7

AAK-web-78

AAK-web-82

AAK-web-13

Astrid Kant Weidevogels, E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.