lezingen over weidevogels.


Astrid Kant, weidevogelbeschermster in hart en nieren neemt u mee in de wereld van de weidevogels. Al vele jaren fotografeert zij vanuit een schuilhut het geheime leven van de weidevogels in het voorjaar. De vele unieke foto’s vertellen eigenlijk al het verhaal.
Hierbij komt het aspect van het beschermen van deze prachtige vogels uitgebreid aan bod. Het gaat onze weidevogels momenteel niet voor de wind. Astrid vindt het daarom belangrijk in haar lezingen de bescherming veel aandacht te schenken. 

Astrid neemt eventueel zelf haar beamer, laptop en groot scherm mee. Zij heeft de volgende lezingen voor u samengesteld:

Nieuw!!
Plasdras verhoogt de biodiversiteit.
Deze lezing laat de rijkdom zien van een plasdras.
Gelukkig gaan steeds meer boeren over op het aanleggen van een plasdras: ze zullen niet teleurgesteld worden. Dit trekt veel steltlopers, insecten, regenwormen en amfibieen aan.
De soorten komen aan bod, alsmede hun gedrag dat zich daar afspeelt. Misschien een inspiratiebron voor velen om meer water in het boerenland te creeeren. 
Duur van de lezing ca 45 min. 

Weidevogels en hun bescherming.
In deze lezing komen alle Nederlandse weidevogels aan bod.
Vanaf het moment dat ze in het voorjaar weer aankomen in Nederland tot het moment van vertrek naar het zuiden, is hun gedrag vastgelegd.
Hoe gedragen ze zich in groepsverband in maart en wat gaat er allemaal aan de eileg in april vooraf. Hoe herken en bescherm je de kuikens in mei?
Kortom een interessante lezing voor hen die wat meer willen weten over het broedgedrag van onze weidevogels.
Duur van de lezing: ca. 2 uur (incl. 15 min. pauze)

Weidevogelkuikens
Kuikenbescherming neemt naast nestbescherming, de belangrijkste, maar tevens ook de moeilijkste plaats in.
De achteruitgang van de weidevogels wordt voornamelijk veroorzaakt door het feit dat er te weinig kuikens grootkomen.
In deze lezing leert u niet alleen de verschillende weidevogelkuikens herkennen, maar vooral hun verschillen in levenswijze. Als je begrijpt hoe ze (over)leven, wordt kuikenbescherming een stuk eenvoudiger.
Het is echt mogelijk moderne landbouw te combineren met kuikenbescherming!
Duur van de lezing: ca 2 uur (incl. 15 min. pauze)

De Grutto van dichtbij
Over de Grutto is de laatste jaren veel geschreven. Door zijn prachtige verschijning en opvallende levenswijze wordt hij niet voor niets “koning der weidevogels” genoemd.
Maar deze koning van het platteland gaat in een rap tempo achteruit. In deze lezing komt de Grutto in al zijn facetten aan bod. De trek, zijn broedgedrag, zijn kuikens en natuurlijk hun bescherming krijgen alle aandacht.
Het moet mogelijk zijn de achteruitgang van de grutto een halt toe te roepen.
Kortom een lezing voor een ieder die de Grutto een warm hart toedraagt.
Duur van de lezing: ruim 1,5 uur (incl. 15 min. pauze)

Het verhaal van grutto Tanja
Gruttokuiken Tanja groeit op bij een biologische weidevogelboer, heeft alle gevaren doorstaan en als ze bijna kan vliegen wordt ze geringd waardoor ze individueel te herkennen is. Drie jaar is ze van de radar en wordt er niets van haar vernomen.
Tot ze ineens opduikt........
Een kort  positief verhaal over biotoopbescherming, biodiversiteit en wilskracht van de boeren en andere beschermers.
Duur van de lezing ca 20 of een iets langer ca 40 min


Bent u geïnteresseerd in bovenstaande digitale dialezingen, neem dan gerust contact op met Astrid Kant voor verdere informatie.

AAK-web-1465

AAK-web-253

AAK-web-0214

AAK-web-3947

AAK-web--2

Astrid Kant Weidevogels, E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.